flashNemrég felvetődött egy nagyon fontos probléma a felhasználóbarát oldal-design kapcsán. Mégpedig az, hogy a fejlesztőnek hiába állnak rendelkezésére a legkülönbözőbb fejlesztőeszközök, hiába készít lélegzetelállító / egyszerűen kezelhető / lélegzetelállító ÉS egyszerűen kezelhető oldalakat, ha mindezt az egyszeri felhasználó nem tudja megjeleníteni. "This content needs Flash player 7 or above." És itt meg vagyunk lőve.

Aki abban a kényelmetlen helyzetben van, hogy egyedül ő ért szűkebb környezetében komolyabban a számítógéphez, biztos szembesült már azzal, hogy a többiek számítógépe általában még a legalapvetőbb programokkal sincs felszerelve. (Gondolok itt olyanra hogy tömörítő meg CD-író program) Ilyenkor ha eredményt akar elérni, akkor az ember megpróbálja meggyőzni a drága barátot hogy az a program igenis kell. Meg még jó pár másik is, ah már itt tartunk. Jobbik eset ha a gép telepítését/konfigurálását ránk bízzák, mert akkor fel lehet rakni minden szart. :)
Na ez az aspektus, ami az interneten nem fog működni. Szembesülnünk kell ugyanis azzal, hogy a usert egyáltalán nem érdeklik az olyan apróságok hogy például Flash és Java-machine nélkül manapság nem illik internetezni. Amíg az otthoni gépek felszereltsége még az alapszintet is ritkán éri el, nem várhatjuk el, hogy a webhez szükséges programokat magától telepítse. Ilyen szempontból még a Firefox gyakorlatát sem helyeslem: ahelyett hogy a hiányzó komponensek szükségességéről egy "szolid" kis csík tájékoztatna igenis robbanjon be a felhasználó képébe hogy NEKED EZ KELLENI FOG és most telepíteni fogom. Baj?
(Persze itt nem az n+1-edik Actixe-X variánsra gondolok, hanem mondjuk a Flash+Java+QuickTime kombinációra, tehát ami széles körben elfogadott szabvány!)

Viszont amíg ez nem történik meg, addig maximum abban reménykedhetünk hogy a felhasználónak egyszer égető szüksége lesz arra szolgáltatásra, és telepíti. (ha egyáltalán tudja hogy hol kell) FF-ben mondjuk. IE-ben már rögtön bonyolultabb a helyzet, ott ugyanis két lehetőség van. Vagy nem szól egyáltalán, vagy kussban föltelepszik. Persze az utóbbi verziót még véletlenül sem a hasznos, hanem inkább a nemszeretem programok választják. :P És ha számításba vesszük hogy a felhasználók többsége még mindig IE-n szörföl akkor.. Na de ez egy másik téma.

Szóval ha azzal szembesülünk hogy hiányzik egy általunk tök természetesnek vett eszköz (Nem, nem mi fogunk közvetlenül szembesülni; csak a statisztikákban amikor a kutya sem látogat minket), akkor először is idegesek leszünk, másodszor pedig átkódoljuk az egészet HTML-re, azt talán még hivatalból ismerik a szabvány böngészők. (Nem feltétlenül.) Élelmesebb és sok szabadidővel rendelkező desigrerek pedig készítenek egy with flash és egy without flash oldalt is, természetesen egy bejelentkező oldallal. (Egy kattintással távolabb vagyunk a felhasználótól. Szóval kész idegbaj az egész, aki ezzel foglalkozik, annak gondolom nem kell ecsetelnem.

Mit lehet még ezen kívül tenni? Internetes kultúra aktív formálása, esetleg haveri körben oktató jellegű látogatás, vagy kiírjuk huszas fonttal hogy telepítsd az a nyomorult komponenst, dolgoztam két hetet az animációval, legalább nézd már meg!
Jó, tudom, veterán webguruk most fognak lehurrogni hogy az oldalon első a tartalom, második a forma. Tudom. Tényleg. De ha már egyszer van egy remek fejlesztőeszközünk, szabvány ráadásul és csinálunk egy olyan felhasználói felületet hogy éppencsakhogy nem hozza a usernek az ágyba a reggelit, tehát ha a design nem öncélú, akkor senkinek egy szava sem lehet hogy ideges vagyok, mert a másik oldal lustasága miatt az egészet dobhatom ki a szemetesbe. Aztán meg jönnek a felháborodott emailek hogy ő interaktív felületet akar, de azonnal. Jobb esetben - rosszabb esetben szimplán továbbáll. Hát jó ez valakinek is?

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5439126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.04.18. 14:02:23

flash plugin (v6) elterjedtsége 9x %

(a v8 is 70 körül)

csak úgy mondom:)

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.04.18. 16:30:28

Ennek csak örülni tudok :) A postot eredetileg személyes élményeim alapján írtam. (5-ből 5 átlagfelhazsnálói gépen nem volt)

2007.02.25. 17:05

Címkék: firefox flash usability internet explorer


2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása