Te vajon megtalálod minden ismerősödet az internet segítségével?
Trükkös kérdés, bár a válasz nyilvánvalóan a nem. Vagyis.. Attól függ. Mit értünk egyáltalán megtaláláson?
  • Van -e róla ott valami információ?
  • Ha van, csupán a legalapvetőbb dolgok, vagy esetleg részletesebb adatok?
  • Tudsz velük interneten keresztül kommunikálni?
  • Akár azonnal is?
  • Ugye milyen nehéz az internetes "jelenlétet" definiálni? Ha köznapi értelemben vizsgáljuk a dolgot, érdekes módon, ma, Magyarországon a fennti kérdésre az emberek többsége úgy ad választ hogy közben az iWiW-re asszociál. Vajon miért? És ha a social networking rendszerekre alapozzuk a netes jelenlétet, vajon van (elméleti) lehetőség minden valós kapcsolat virtualizálására? Erre próbálom keresni a választ. (Ami persze nem létezik, de azért olvassatok tovább! :))

    Kezdetben maradjunk a leadben felvetett kérdésnél. Hogyan nőhetett az iWiW nevű ismerősjelölgetős szolgáltatás országos méretűvé? Erről sok, nálam okosabb ember kifejtette már a véleményét. (egy igazán jó összefoglaló/elemzés megtalálható itt. Sajnos az oldat leszedték, csak Google catche-ben van meg, remélem ott is marad egy darabig még) Engem viszont most jelenleg nem magának a szolgáltatásnak a sikere érdekel, hanem a kapcsolati háló modelljének fejlődése.

    Ugyanis meglehetősen fontos tényezők munkálkodhatnak a háttérben, ha a népesség jelentős mértékű számítógépfélő hányada, aki eddig maximum az emaileket volt hajlandó interneten keresztül intézni (ebben az az elem is közrejátszhatott hogy máshogyan nem lehetett), most hirtelen fennt van WiW-en, sőt, úgy érzi, ezzel megerősíti csoport-tudatát, trendi és amúgy is haláli szórakozás az óvodai ismerősöket jelölgetni. Ezzel nem a rendszerbe akarok belekötni, csak azt próbálom érzékeltetni, hogy bizony az iWIW előtt is lehetett emberkéket jelölgetni, meg felkutatni régi ismerősöket, akkor mégsem mozdultak rá a tömegek. Az nyilvánvalóan nem lehet kizárólagos megoldás, hogy a WiW kezelőfelülete meglehetősen felhasználóbarát; (értsd: "hülyebiztos") ez ugyanis önmagában nem vette volna rá fél (na jó, háromnegyed) Magyarországot, hogy nekiálljon több százas ismerőslistát összelövöldözni. Itt valami másnak kell történnie; rejtélyes erők munkálkodnak a háttérben..

    A web 2.0 nevű über-hype elterjedésével ugyebár kulcsszó lett a social networking, ami önmagában egy jelenség, saját elemzőkkel meg fanatikusokkal, de arra nem ad magyarázatot hogy miért lett hirtelen emberek millióinak fontos hogy tagjai legyenek valamilyen virtuális közösségnek (MySpace, iWiW) - főleg hogy ezen felhasználók többsége csupán alapszintű számítástechnikai ismeretekkel bír és nem ezen a téren elégíti ki információ és szórakozás igényét. Magyarra lefordítva ez azt jelenti hogy nem az az ok hogy egyre több ember ül a gép elé, akik mellesleg rászoktak az iWiW-re.

    Következésképpen a megoldást inkább az emberi tényezők között kéne keresni. Legegyszerűbb persze az egészre ráhúzni az "aktuális hülyeség"(tm) címkét, és hagyni hogy az emberek elszórakozzanak a kis játékszerükkel. A Pokemon is lecsengett egy év alatt, ennek sem ígérünk sokkal többet. Ugye? Ugye..
    Azonban az aktuális hülyeség meglepően sokat kibírt, sőt: az időnként előforduló kellemetlenségek dacára töretlenül nő a népszerűsége. Sokan vannak ugyan, akik különféle okok miatt hagyták a fenébe az egészet, de az iWiW aktív user-bázisa még mindig túl nagyszámú ahhoz, hogy egy kézlegyintéssel elintézzük.

    Rohan a világ (közhely), az embereknek nincs idejük egymásra (közhely), a kapcsolatok elsekélyesednek, (közhely) végül senki nem lesz képes kapcsolatot teremteni a másikkal és végül egyedül marad, jajj. (közhely)
    Illetve egy frászt fog kapcsolatok nélkül maradni, ott lesz neki a sok-sok ismerőse, tiszta információbomba ha régi barátról felkerül egy ciki fénykép vagy hasonló, a való világban soha ki nem derülő tény/ellentény. Aki manapság azt hiszi hogy az emberek nem foglalkoznak egymással, próbáljon meg két olyan embert találni, akik éppen frissen vették fel egymást: azt a kitörő örömöt ("-Felvettelek - Igen, tudom, láttam, szupi! ^_^") nem felejti el egyhamar. Egyszóval az embereknek igenis szükségük van egymásra, csak ennek kifejezési módjai mostanság inkább a virtuális világban jelennek meg mint a valódiban.

    És itt jutunk el a végső kérdéshez: van -e lehetőség - egyáltalán kell -e - a valós kapcsolatokat virtualizálni?
    Véleményem szerint van és kell. Mindenkinek, aki a modern világban kapcsolatban akar maradi a többiekkel, fel kell ismernie hogy aki nincs fennt interneten (koncentráljunk az iWiW-re), az lényegében "nem létezik". Ez persze barokkos túlzás, de azért a lényegét meg lehet érteni.
    Ugyanakkor sem elméletileg, sem pedig gyakorlatilag nem oldható meg hogy mindenkinek minden kapcsolatát bedigitalizáljuk. Maradjunk inkább a nagy többségnél. Bármilyen jópofák is, ne dőljünk be az olyan átfogó kapcsolatelméleteknek, hogy minden ember minden mástól csupán hat kézfogásnyira van, vagy az ehhez kapcsolódó emberkereső kísérleteknek. Az emberi kapcsolatháló ugyanis ennél valamivel bonyolultabb.
    Végső soron persze milyen jó is lenne, ha minenki egy nagy, átfogó adatbázis része lenne, valamiféle mega-iWiW, ott aztán kattogtathatnánk kedvünkre. Csak egy kicsit sok lenne a Nagy testvér nevű felhasználó. Csak poénból. Nehéz lenne moderálni. :)

    A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr4439125

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.

    2007.02.28. 19:15

    Címkék: iwiw közösség fejlődés elmélet


    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása