Van egy internet-profilú cégünk, mely többféle webes alkalmazást fejleszt. Feltételezhetően ezek eléréséhez valami fajta regisztráció szükségeltetik, mely a felhasználót hozzáférésre jogosítja. Ha a szolgáltatások eltérő profilúak, előfordulhat hogy bár a szolgáltató ugyanaz, a különböző aloldalak külön profilt igényelnek. Hogy ezt a problémát áthidalják, a fejlesztők olyan összevont fiókokat (account) hoztak létre, melyel több szolgáltatás egyszerűen, egy felhasználónév-jelszó kombinációval érhetők el. Ebben a postban a Google Account-tal, az Indexes IndaPass-szal, és a Microsoft Net Passport rendszerrel foglalkozok. Használat, usability, hasonlóságok és különbségek. Ilyesmik.

    Google Account
When you're signed in to Google Accounts, you'll now get more relevant, useful search results, recommendations and other personalized features.
Usability szempontjából egyértelműen a leegyszerűbb rendszer, mellyel a Google összes elérhető szolgáltatását érhetjük el egyetlen accounttal. Használatát megkönnyíti, hogy a szisztémát tökéletesen integrálták az eddigi regisztráció-köteles alkalmazásokba. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy szolgáltatás regisztrációja során olyan accounthoz jutunk, mely automatikusan érvényes lesz az összes Google "termékhez". Talán a legnépszerűbb szolgáltatás a G-mail, mely e-mail szolgáltatás lévén regisztrációt igényel. Azonban az emberek többsége nincs is tisztában azzal a ténnyel, hogy nem csupán egy G-mail címmel, henem egy univerzális Google accounttal rendelkezik. Azonban a szolgáltatások nincsenek sehol kilistázva, nincs katalógus, nincs olyan egységes beállítási felület, mellyel minden szolgáltatás egyszerűen elérhető. Ha az ember nem szerez külső forrásból tudomást egy Google szolgáltatásról, akkor kicsi az esélye, hogy a partneroldalak között nyomára bukkanjon. Ez részben következik a Google egyszerűségre törekvő filozófiájából, ugyanakkor nem használja ki hatékonyan a közös fiókból adódó előnyöket.

Google belépésTermészetesen ha bejelentkezve (engedélyeznünk kell a cookie-kat) egy új szolgáltatás oldalára kerülünk, a rendszer automatikusan felkínálja a csak regisztrációval elérhető tartalmakat, tehát a cookie-k törléséig folyamatosan a Google fiókrendszer tagjai leszünk. (érdekes módon még a Google Searchben is elérhetőek a profiladatok.) A bejelentkezett státuszt az oldalak jobb felső sarkában elhelyezett szolid felhasználói név - Beállítások - Súgó - Kilépés menüsor jelzi, mely illeszkedik a Google oldalak általános designelemei közé.

A szolgáltatások integrálása legjellemzőbb módon a G-Mail és G-Talk felületén jelenik meg, mivel a két rendszer között nagy hatékonyságú együttműködés folyik. A G-Talk program felületéről könnyedén elérhetjük postafiókunkat, értesítést kaphatunk leveleinkről. Újabban pedig lehetőség van G-Mailes felületen a G-Talk csevegő-szolgáltatást igénybe venni.

Fontos továbbá hogy a szolgáltatások egységesen a Google egyik aldomainjén keresztük érhetők el. (pl: gmail.google.com; google.com/mail) A belépési/regisztrációs mező egyszerű és áttekinthető, csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza. A jegyezz meg tick-box megléte pozitívum.

    Inda Pass
Az Inda közösségi és kommunikációs szolgáltatások összessége. Az IndaPass ezen szolgáltatások között biztosítja az egyszerű átjárást. Egy közös azonosítóval léphetsz be jelenleg a Blog.hu-ba és VIPmail-be. Ez a közös azonosító a te IndaPass-szod.
Az IndaPass rendszer az Index portál üzemeltetőinek további szolgáltatásait fogja össze. Jelen pillanatban a VipMail és a Blog.hu felülete fogadja el ez a közös fiókot, a tervek szerint az Index Fórum szolgáltatásai is elérhetőek lesznek általa. A Google Accounthoz hasonlóan (bár ahhoz képest mérve szűkösebb lehetőségekkel) a VipMail regisztráció során használt felhasználónév+jelszó párosítás hozzáférést enged a Blog.hu felülethez és fordítva.

Inda belépésA rendszer használata kissé felemás, mivel VipMailes postafiókot lehet a szolgáltatás egyéni oldaláról regisztrálni és elérni, viszont a blog.hu-ba belépni és regisztrálni csak a Blog.hu regisztrációs aloldaláról lehet. Az ide mutató linket ugyanakkor csupán egy nem-interaktív, képbe rejtett "megyek blogolni" felirat rejti, amely megnehezítheti az internetben kevésbé jártasabb felhasználók dolgát. Az oldal tetején elhelyezett regisztráció és belépés linkek ugyanakkor segítséget jelenthetnek, bár elhelyezésük lehetne feltünőbb is.
Eltérés viszont a Google Accounthoz képest hogy az Inda rendelkezik főoldallal is, mely azonban a beköszönő-szövegeken és a két szolgáltatás kapuin kívül nem nyújt többet mint mondjuk a Blog.hu belépési felülete.

A bejelentkezett státuszt egy vékony fejléccel oldották meg, melyen baloldalt egy három linkből álló szolgáltatásközpont (Inda, Blog.hu, VipMail), jobb oldalt pedig egy -a Google Accounthoz kísértetiesen hasonló - felhasználói név - profil - kilépés - ? (súgó) panel található. A szolgáltatásokat kívülről külön domainekről lehet elérni. (vipmail.hu, blog.hu) A belépési/regisztrációs mező szinte teljesen megegyezik a Google által használttal, csupán a design-t igazították hozzá az Inda stílusához. Itt is találhatunk jegyezz meg tick-box-ot.

    Microsoft Passport Network/Live ID
Windows Live ID azonosítójával bejelentkezhet az MSN Messenger, az MSN Hotmail és az MSN Music rendszerbe, illetve egyéb webhelyekre és szolgáltatásokba! A Windows Live ID azonosító a Passport Network rendszer webhelyein is használható.
A Microsoft Passport network eredetileg az MSN Messenger accountok kiterjesztéséből alakult ki. Miután az MSN (korábban Windows) Messenger és a Hotmail rendszer összekapcsolása sikeresnek minősült, bevonva az MSN hír és keresőszájtot olyan univerzális fiókrendszert alakítottak ki, mely ma már a Microsoft termékek és szolgáltatások nagy részét átfogja. Később olyan szolgáltatásokkal bővítették a palettát, mint a Live Profile és végül az MSN (később Live) Spaces, mely jelenleg is a rendszer teljes kihasználására törekszik.

A Microsoft termékek népszerűsége miatt az fiókrendszer gyors fejlődése során a Microsoft új, dinamikus tartalomszolgáltatásra épülő koncepciója a Live szolgáltatás is integrálódott a rendszerbe. A Live ID és a Microsoft Passport Network kölcsönösen átjárható és kompatiblis rendszerek. (Wikipedia link.)

Live bejelentkezésA Microsoft kereszthivatkozási stratégiái alapján a kapcsolódó szolgáltatások egymásból könnyen elérhetőek, itt is kiemelhetjük a Hotmail postafiók és az MSN Messenger összekapcsolását. (igaz ez a kapcsolat egyoldalú: a csevegőből elérhetjük a leveleinket, de a Hotmail nem biztosít azonnali üzenetküldési lehetőséget) Azonban a szolgáltatások számának nagysága és a azok profiljának széles spektruma miatt nem lehet egy helyről minden passport szolgáltatást elérni. Viszont az oldalak az összes hozzájuk kapcsolódó szolgáltatást megjelenítik valamilyen formában.

A bejelentkezés kizárólag a login.live.com oldalon megy végbe (kivéve az asztali alkamazásokat, ahol is ez a program felületén történik), minden oldal bejelentkezés gombja ide linkel. A bejelentkezés után a rendszer automatikusan visszairányítja a felhasználót a hivatkozó oldalra, nem szükséges manuálisan keresgélni az esetleges aloldalak között. A bejelentkezett státuszt egy különálló, dinamikus profil-doboz jelzi, amelyen főként a Live Profil és Spaces szolgáltatásokhoz kapcsolódó beállításokat tehetünk meg. Amely oldal nem rendelkezik ilyen irányú kapcsokkal, ott egy egyszerű kijelentkezés linket kapunk.

A szolgáltatásokat kívülről általában külön domainekről lehet elérni, de létezik összevont domain is. (például a profil rendszer a Live Spaces része) A belépési/regisztrációs mező egyszerű és lényegretörő, ugyanakkor több beállítást tesz lehetővé mint például a Google Account. Ez főleg a felhasználói név+jelszó tárolásának beállításaiban mutatkozik meg. Mivel a bejelentkezés kötelezően a login.live.com oldalon történik , ezért néhány funkciót (például az Új fiók létrehozását) a bejelentkezési dobozon kívül, de az azt tartalmazó oldalon jelenítik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr2330015

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Wordpress hosting vs Web hosting 2019.02.19. 23:04:04

Lemez gyorstár - 2015. 14. hét: Ryley Walker, Noel Gallagher, Zs, Screaming Females, Say Lou Lou - Recorder

Trackback: Bajkonur 2007.02.07. 08:42:46

Blogpost az IndárólA Hálózat-kereső nevű blog hasonlította össze az SSO-, vagyis az univerzális belépőt alkalmazó rendszereket. A Google Account és a Windows Live ID mellett éppen az IndaPasst említi harmadikként. A rendszer használata kissé felemás, miv.…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.09. 21:22:45

Köszi a trackbacket; valóban nagyon jó ötletnek tartom a fejléces megoldást, csak nem akartam nagyon kifejteni. :) Örömmel venném ha pl a Google is használna valami hasonlót, mert szerintem navigáció szempontjából ideális megoldás lehetne.

KANGYÍK 2008.11.30. 21:47:46

fizetős ezazoldal?

2007.02.06. 21:14

Címkék: google index live spaces account


2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása