Sok szülő szerint félteni kell a magyar gyerekeket a japán rajzfilmektől, mondván, túl agresszívak, nincs bennük semmi báj. Az ORTT tanulmánya erősíti ezt a vélekedést. Forrás: Népszabadság
Igen, tudom, nem vagy szakértő, nem vagyok ORTT fejes és nem vagyok szülő. Így esélyem sincs megérteni és megtenni pár dolgot, amit már ideje lenne anime ügyben. Például hogy hiába rajzfilm, ha egyszer tényleg vannak agresszív darabok; akkor azokat pedig éjszakai műsorsávba kell rakni, és nem a reggeli matinéba. Legyen helyette inkább Disney válogatás, ami most éppen délután kettőkor megy, ugye kedves RTL-klub?

Nem szeretném ha félreértenétek, nekem nem a tanulmánnyal van a bajom. Igenis különbözik a japán kultúra az európaitól, igenis több az erőszak és más a szemléletmód. (Ezzel lehet ugyan vitatkozni, de jelenleg fölösleges.)
A Népszabadság cikkét sem tartom rossznak, bár hemzseg a lényegtelen információktól, kultúrtörténeti utalásoktól és tárgyi tévedésektől - miközben feltehetőleg nem ez volt a cél, amint a bevezető mondatok is mutatják. Tehát az enyhén súlytalan érvek viszonyában most szeretnék egy kicsit foglalkozni ezzel a témával.
Az igaz, hogy az európai kultúrában a rajzfilm a komolytalan, gyerekeknek szánt műveket jelöli. Éppen ezért preferálom inkább az animációs film kifejezést, mely komolyabb súlyal bír. Nézzük csak: a nagy amerikai animációs stúdiók tonnaszám ontják az Oscar díjas és kevésbé elismert alkotásokat. A Shrek sorozat és társai elismerten szólnak a felnőtteknek is. Érdekes. Hiszen az is "csak egy rajzfilm." Mégis vannak benne olyan elemek (pédául kikacsintások más filmekre), melyek csak a felnőttek számára érthetőek. Meglepő módon az animációs filmek kritikáiban ma már alapkövetelmény, hogy a feltételezett célközönséget segítsünk belőni.
Komolytalan? Gyekerfilm. Sziprokázó humor, az élet komoly kérdései? A felnőttek is élvezhetik. Fürdőszobahumor, erőszak? Csak felnőtteknek.
Érdekes módon az európai kultúrában is vannak elismert felnőtt-animációs-filmek, gondoljunk Tim Burton Halott menyasszonyára, vagy az itthon jelenleg is futó Renaissance című francia animációs filmre.
És japánban? Milyen érdekes, attól eltekintve hogy az animációs iparág az európai többszöröse, ott is létezik gyerek és felnőtt-film. Csak ott valahogy a szülők pontosan tudják, hogyha egyszer egy film/sorozat erőszakos, akkor az nyilván nem gyerekeknek való. Nem tiltakoznak, nem hőzöngenek (talán mert azokat pont ők nézik :)), hanem megoldják hogy a gyerek lehetőség szerint ne jusson hozzá ilyenekhez. Ilyen egyszerű.
Itthon ugye a hírhedt Dragon Ball sorozatot kapták föl először (pedig nem az volt az első anime, de ebbe ne menjünk bele), az első sokk után jól le is tiltották a képernyőről.
Furcsa, hogy az RTL-klub délelőtti matinéba teszi bele az összes animét, ezzel egyfajta ítéletet mondva felettük: rajzfilm gyerekeknek, az erőszak kit érdekel. Ebből a nézőpontból jogos is a szülők felháborodása, meg a tanulmánykészítés meg a hőzöngés. De mennyivel egyszerűbb lenne, ha az RTL-klub nem a nézettséget hajtaná már megint a gyerekek körében. Hiszen minden jelenleg futó sorozat a népszerűbbek köréből kerül ki. Gyerekbarát sorozatból pedig van ezen kívül számos darab, még japán is.
Itt azonban még egy problémába botolhatunk. A felnőtt rajongóknak, ugyanis kevés lehetőségük van TV képernyőn animét nézni. (Marad az internet) Ebbe nem szeretnék belebonyolódni, akit érdekel, az megnézi a többi gyerekmese mellett is, de a helyzet hasonló a játékok betiltásához. Attól még hogy bizonyos kor alatt nem lenne szabad korhatáros játékokhoz hozzájutni, ezzel nem lehet elzárni azokat a felnőttek elől. Ugyanúgy joguk van ugyanis játszani velük, mint ahogy az eladó kötelessége hogy a korhatárt betartsa.
Erre pedig az éljszakai vagy akár kora délutáni műsorsáv tökéletesen megfelel. Jelelmzően egy rajzfilmcsatorna, a Minimax utáni esti adásidő jut az egyetlen magyar animecsatornának, az A+-nak, ahol viszont ha kell, bizony 16-os korhatárjelzéssel is futnak az animációs sorozatok. Véleményem szerint ez az ideális megoldás és ezt a vonalat kéne erősíteni, továbbá az RTL-klubot kötelezni hogy jobban válogassa meg a valóban gyerekeknek szánt sorozatait.
Akkor talán majd nem kellene az animék káros hatásairól tanulmányokat készíteni, hiszen az animések a késői időpontban megkaphatnák amit szeretnének, és a gyerekek is biztonságban lennének a japán agresszióval szemben. Hiszen Action Man és Pókember, a bájos amerikai képregényfigurák megvédik majd az álmaikat.

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr3533681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.02.06. 21:45:31

Mindenki nézzen Micimackót, és meg van oldava a dolog, nincs gond :).

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.06. 22:03:39

Nodehát éppen ez a gond. :) Egyrészt nem kötelezhetünk senkit hogy azt nézze. Másrészt meg kéne adni a "felnőtteknek" a jogot hogy azt nézhessék amit ők akarnak.
Egyébként szerintem ha mindenki Micimackót nézne (de jó is lenne :)) akkor meg az lenne a baj. ;)

2007.02.05. 11:33

Címkék: média japán agresszió szabályozás


2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása