nullAzt gondolom senki nem kérdőjelezi meg, hogy nem egy szerzői és szomszédos jogi szabály (de szép kifejezés :)) bizony erősen átgondolásra szorult az utóbbi időben. Ha másról nem, legalább a Creative Commons mozgalomról biztosan hallottatok már. Nem mellékesen például ez a blog is annak a licensze alatt fut. Igazából nem tudom miért, de jól mutat ott alul. :) No, de ez ennél azért nagyságrendekkel komolyabb kérdés és én most szeretnék egy specifikusabb melléktémába belemászni egy kicsit. Ez pedig enyhén érinti az internet: média-nem média témakört is; és bár abba egyenlőre nem szeretnék komolyabban belefolyni, pár csendes megjegyzést el óhajtok majd ezzel kapcsolatban is. Kérdés: feltehetem -e online híroldalra a blogbejegyzéseimet?

Első reakció a 'naná' lenne, tudom. Na de én nem hivatkozhatok a naná-ra ha esetleg emiatt galiba kerekedik, nem igaz? :) Nézzük a tényállást:

1. A szöveg, amit publikálni szeretnék, a sajátom. Teljes mértékben rendelkezem vele (jobb esetben), így én határozom meg hogy mi legyen a további sorsa.
2. A blogfelület mindenki számára szabadon hozzáférhető, amit ide felteszek az kvázi 'közkincs' (1:0 a CreativeCommons-nak), saját oldalamon, saját felelősségre.
3. Általában azzal hogy cikket küldök egy médiumnak (érdemes itt általánosságban beszélni róluk, az online média különbségére majd egy későbbi postban térek ki), azzal egyfajta használati jogot kapnak arra a cikkre - érthető módon. Szerkesztik, megjelentetik, nevüket adják hozzá, apjuk helyett apjuk lesznek. Nomármost nem tudom van -e valahol rögzítve a konkrét tényállás (a blogger lustasága, egy újságnál már rég utána kellett volna néznem); ha a válasz igen, akkor nyilván nem tudok nyilatkozni az ügyről amíg nem ismerem a feltételeket. :P ha viszont nem az eredmény, akkor feltehetjük magunknak a kérdést: mi az élet értelme? Kié akkor az a szöveg egyáltalán?

Mert van ugye a szerzői jog mint olyan, mégis gyakran halljuk hogy a kiadók (szabadon behelyettesíthető bármivel) anyatigrisként ragaszkodnak egy-egy jobban sikerült darabhoz (szöveg, kép), és igencsak sandán néznek arra a botor próbálkozóra, aki rövid időn belül szeretné újranyomatni kreálmányát. Hát még ha az újranyomás elektronikus úton blogfelületen történik; akkor aztán tényleg kiborulhat az a bizonyos éjjeliedény.

Eddig ugye a tételmondat kifordításáról beszéltünk, tehát amikor van egy cikk, amiből jön mondjuk a post. Vajon mi a jogi státuszuk? Az egyik média, a másik nem? Szerintem kifejezetten elgondolkodtató, érdemes rajta tökölni egy kicsit. Ez most persze szigorúan jogi szempontból releváns kérdés, attól még maga a szöveg nem változik. De az is lehetséges hogy az újságíró a blogjára a kicsivel szabadszájúbb verziót rakja fel - na akkor mi van? Ugyanannak számít a két szöveg, vagy két különállónak? Ha mondjuk a blogos verzió már erősen sértegeti az újságírói normákat, akkor lehet azért a szerzőjét -szigorúan szakmai alapon - nem szeretni, vagy csak azt a cikket kell árgus szemekkel lesni, ami meg is jelenik a vérkomoly xy. napilapban? Fogas kérdés. De a lényeg most éppen nem itt van.

Van tehát nekem egy irtó tuti postom, és a főnök cikket vár tőlem, de izibe'. Mi van akkor ha - a talpig becsületes emberek most ne figyeljenek - kicsiny kozmetikázás és fazonigazítás után a postomat adom be neki mint tuti cikket! Tehát a neten már egyszer létező és szabadon elérhető, de bizonyíthatóan saját művet egy médium szolgálatába állítom. Nem utána rakom ki blogra tehát, a dátumozás (ami egyébként azért módosítható) a megmondhatója hogy ez előbb volt kinnt mint bennt. Most akkor ezért én kikapok?

Hiszen én nem csináltam semmi rosszat, csupán a saját szövegemet publikáltam újra, más felületen igaz, de tök szabályosan meg jóhiszeműen. Hogy azok a a szegény emberek is tudják olvasni, akinek újságra nem, csak ADSL-re telik. :) (Na, ez rosszindulatú volt, sry) Szóval jogilag nem történt semmi kurficolás - kérdés hogy ez meghatja -e a szerkesztőt. Nem, egyenlőre nem áll szándékomban kipróbálni, csak eljátszottam a gondolattal.. Persze azt sem szabad kifelejtenünk, hogy azért ez a kérdés még jó sok faktortól függ - a médium úgymond "komolysága" például igen jelentős módosító tényező - hiszen nincs két egyforma szerkesztőség pölö. Nyilván van azonban valami általános irányelv, direktíva, házirend ami az ilyesmihez iránymutatást ad. (Persze nem konkrétan ehhez az esethez, szerintem ez eddig csak nekem jutott az eszembe) Vajon merre lehet abból egy példányt beszerezni?

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr4359488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása