Meme ['mém] = Átadható és másolható kulturális informacióegység pl. szokások, dalok, játekok, törtenetek. (Dawkins, R.)
MEMETehát szociális hálózati eredetű dolog. Belekezdhetnék egy hosszas fejtegetésbe a meme jelentőségét illetően, de azt gondolom nem olvasná el senki. Ezért egy viccesebb dolgot találtam ki. Kövessük végig egy meme kialakulását a kezdetektől egészen a közismertségig, és még tovább: az üzleti felhasználásig. A meme ilyen mértékű elterjedése általában ritka, viszont van egy tökéletes példája. Vizsgáljuk meg a "Holly-dolly" jelenséget.

Tessék? Hogy mi az a Holly-dolly jelenség? Senki nem tud róla semmit? Név alapján nem is.. Feltételezem azonban hogy mindnekinek van vicces- körleveleket küldözgető ismerőse. Ezenfelül a külföldi és hazai oldalak szinte leggyakoribb bannere, a Jamba mobil-zene szolgáltató reklámja is elért már minden egyes internetezőt. (Számításaim szerint.) Nomármost a Holly-dolly video az utóbbi hónapokban a "Cukivagyok" szám méltó vetélytársa linkelés és letöltés tekintetében. A kipingált szamaras, ami alatt az a hülye zene megy! Így már ismerősebb? :) Na, ennek kialakulását fogjuk végigkövetni. Öveket becsatolni, indulás!

Orihime -eredeti caption A kezdetek, amikről szinte senki nem tud: Ugyanis az emberek túlnyomó többsége nem néz animét. :) Az animáció egy Bleach nevő anime második részének másodpercéből kivágott négy frame-ből áll. (Kiegészítés: itt megtalálható a részből kivágott kb. 1perc magyar felirattal, ha esetleg valaki meg akar róla bizonyosodni. Az ominózus részlet 1:09-nél kezdődik) Bizony, ennyire egyszerű. Egy szubkulturálisan populáris sorozat egyik részlete. Az animáció először egy anime-profilú imageboard-on tűnt fel először, itt még csak szimpla .gif formátumban, szerkesztetlenül.A többi, a közösség által alkotott meme-mel együtt eleinte a szokásos életpályát járta be, szigorúan a közösség határain belül. (Hiszen azon kívül alapvetően kevéssé lett volna feltünő) Az apró animációra tehát végül a feledés mély gödre várt volna. De ekkor

Megjött a zene. Amit a már előző postban említett flash hozott magával. Valaki, még mindig a közösség tagjaként, úgy gondolta a finn Loituma folk-együttes Levas Polkka című száma jól illene az animáció mellé. A frissített animáció újra kikerült az oldalra, új löketet adva a régi-új meme-nek. Az pedig érdekes módon (vagy éppen érdekessége módján) kikerül eredeti környezetéből. Többé nem volt érdekes az eredete. A kép és zene olyan együttest alkotott, ami egy szintre elmelte a vicces állatos videokkal és ciki-zenékkel. Voltaképpen nem volt semmi konkrét célja; loop létére éppenhogy a céltalanságot erősítette. Feltünő volt, érthetelen és értelmetlen. Flash fájl, tehát nehezebb módosítani, mint egy képet. Ezekból egyáltalán nem következett, de megtörtént: a Bleach-anim+Loituma-zene kombinációja általános meme-mé, közkinccsé vált. (A következő video egy kicsit kiegészített változat, gondoltam belinkelem, ne legyen post YouTube nélkül.)

Holly-dollyA feldogozás: A memek többnyire elkerülik a komolyabb feldolgozást, eredeti formájukban élnek tovább. A módosított verziók általában nem élnek meg sokáig. Ez esetben kivétel a meme "újragondolása". A Levas polka dance-verziója mellé új 3D-s animációt készítették (az eredetit csupán háttérnek tették be egy helyen.) És ez lett a Holly-dolly. (YouTube link itt, nem kívánom őket túlságosan reklámozni.) Először még csak kedvtelésből, de mikor beindult a meme kommercializálódása, megjelent a webshop opció a remixelt dal remixeivel. Innentől pedig nem volt megállás

Az Üzletig. A Jamba amúgy sem arról ismert hogy szívbajos lenne, ha az interneten szabadon terjedő képek, zenék és animációk fizetős szolgáltatásba való bevonásáról van szó. Viszont az nyilván a legnagyobb üzleti siker, ha egy népszerű meme-t lovagolhat meg. Így lett a szegény Levas polkából egy a legnépszerűbb csengőhang és animációletöltések között. A Crazy Forg és hasonló mesterségesen készített és hypeolt tartalmak tehát nyilván más kategóriába esnek, mint ez.
Persze nézhetjük máshogy is a dolgokat: ha nincs a holly-dolly meme, akkor a kutya sem fog utánanézni vajon mi az a Loituma vagy Levas Polkka. A lelkiismeretesebb YouTuberek ugyanis a Holly-dolly után kiteszik a Levas Polkka címet is. (igaz legtöbb esetben hibásan, de ez akkor is számít.)

Még néhány link:
    A jelenség Wiki-cikke (nem igazán használtam, bár akit érdekel, találhat rajta még pár plusz infot)
    Az "eredeti Holly-dolly" vagyis a Loituma koncertfelvétele.
    Végül a Levas polkához pár mirror. A flash-t direkt nem illesztettem be, mivel épp az előbbi postban morogtam a hangos flashekről, és ezen itt nincs semmi gomb.
Tanulság: ha globális szinten szeretnél meme lenni, akkor számíts rá hogy előbb-utóbb valaki pénzt fog belőled látni. Nem mintha olyan rossz lenne az, csak mondom.

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr9335469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása