avagy 'Tanmese a böngészőkompatibilitásról.'


(Megjegyzés: az alant szereplő 'webmester' teljes mértékben a fantázia szüleménye, bármely hasonlóság közte és énközöttem csupán a véletlen műve. :))

Egyszeri webmesterünk munkásságának kezdetét valamikor a Jura kor és 1998 közötti időszakra teszik egyes kutatók, amikoris először tűnt fel családja körében egyszerű táblázatokkal és izgő-mozgó gifekkel operáló fiatal és nyughatatlan kamasz, aki mindenképpen alkotni akart, méghozzá grandiózus terveit valósította volna meg - ha lett volna hozzá tehetsége. De nem volt, így ezen ötletek többsége csúfos kudarcba fúlt.

Egy apró képszakadás következtében 2007-be kerülünk, mikoris már nem olyan ifjú zsenipalántánk - ki mellesleg kedvelte és használta a Firefox nevű böngészőt - ismét nagyravágyó tervhez kezd hozzá: Építenie kell ugyanis egy új sablont hőn szeretett blogjához. A meglepően gondos tervezés és előkészítés után, a grafikai elemek megrajzolásán innen, a stíluslapok megzabolázásán túl, hősünk egy óvatlan pillanatban úgy gondolja, megengedheti magának azt a luxust, hogy félig-kész művét megtekintse az általa ritkán használt Internet Explorer nevű böngészőben is. És ahogy ott megnyitotta a lapot, olyan sokk érte, melyhez hasonlót még a bölcs öregek sem tudnak emlékezetükbe idézni. Ugyanis a Firefoxban szépen megszerkesztett és fazonra igazított oldala szörnyű torzszülötté vált! Szörnyűség!

Ez a felfedezés erősen megakasztotta a kreatív alkotási folyamatot miután az egyszeri webdesigner úgy pislogott összetörten szegény, meggyötört sablonja romjai közt mint a béka a húsvéti kocsonyában, és tán máig sem érti, hogy az olyan alapvető CSS argumentumok mint pl. a 'margin-right' miért nem hajlandóak normálisan működni IE-ben.

(Hősünk megpróbáltatásai után fontos szavazás, nézzétek meg mindenképpen!) modern webdesign
Miután összesöpörte összetört szíve utolsó darabkáit is (romantikus túlzás), nekilátott hogy helyretegye a sablon, hogy valahogy kinézzen az "alternatív" böngészőkön is. Innentől hősünk két megoldás közül választhat:
  • Nekiáll sorról sorra végignézni a sablont, közben serényen frissítgetve az Internet Explorert hogy fellelje a számos hibák számos gyökerét,

  • vagy pedig
  • kivágja az egészet a francba, és megtörten mint a vert sereg visszakullog az eredeti sablonnal a kezében, és próbál legalább szövegben valami maradandót alkotni.

  • És mi a tanulság? Ne fejlessz Firefoxra amíg lábon van még az IE? Ne legyél naiv ifjonti lelkesedésedben? Ne lázadj a sorsod ellen? Egyáltalán, ne írj erről postot?
    Vagy inkább hogy próbáld meg helyrehozni ami helyrehozható és maradj addig csöndben?

    "Mint aki halkan belelépett"

    Bele. No, komolyra fordítva a szót, tényleg nagyon szétcsúszott a sablon IE alatt, és ez tényleg nagyon nem esett jól; tudom hogy a felkészült webdesignereknek nem hír hogy az IE és a Firefox programozásilag is két világ, de én nem vagyok webdesigner, nehogy azt higgye valaki! Persze megtehetném azt is hogy teszek az Explorerre és ha kész lesz rádobom a blogra így ahogy van; de ez nem lenne etikus. Azért is nem, mivel a statisztikák szerint az olvasóim több mint 30%-a használ még IE-t, nyilván nem tehetem (és még csak eszembe sem jutott) hogy csak a maradék hatvanvalamennyinek írjak blogot. Ezért csak azt tudom tenni hogy szinte előről kezdve nekiállok majd, és szépen soronként próbálok majd javítgatni, ahol tudok...

    Jó hír Operásoknak hogy azon elvileg megfelelően jelenik meg, Maxthonon fogalmam sincs, és még így is van egy 4%, ami a sejtelmes "other" kódnevet viseli; feltételezem van köztük Safari, meg Avant, azokról sajna nem tudok semmit. Irritáló egyébként hogy a blog.hu statisztika nem képes a böngészőket verziószám alapján megkülönböztetni, mert míg a Firefox 1.x és 2 között azért megjelenítésileg nincs túl nagy különbség (gondolom én), azért mégsem mindegy hogy valaki ötös vagy hetes IE-t használ; na de ez ellen nem igazán tudok mit tenni.

    Tehát, míg ösztönözni tudom az olvasóimat az IE lecserélésére, kényszeríteni nincs jogom és nem is áll szándékomban. Szabad böngészőválasztás van, így mindneki olyan böngészővel netezik amivel szabad... Én meg majd megpróbálok tenni valamit; mindenesetre amíg nem lesz legalább nagyjából rendben IE-ben, addig nem alkalmazom az új sablont a blogra. Remélem megértitek.

    Ígértem még ugye egy szavazást is mára. Múltkor mondtam hogy nem fogok szavazásokban tobzódni, de ez most lényeges. Arról van szó, hogy a fejlécbe a kép helyett szeretnék flash-t tenni, bevallom férfiasan inkább esztétikai indíttatásból, de fontosabb funkciókat semmiképpen nem teszek oda. Mivel ugye pont én lamentáltam hangosan a flash-playerek szükségességéről, de nem volt túl nagy visszhangja, ezért úgy gondoltam megkérdezlek titeket a témáról. A kérdés tehát arról szólna hogy nagyon bánnátok -e ha flash-t használna az oldal. Nem lesz nagy, nem fog órákig tölteni, NEM LESZ BENNE ZENE/HANG!!, de egy kis animációt azért szeretnék belefűzni. (Feltéve persze, ha tudok.) Ezzel együtt kicsit talán azt is fel tudnám mérni hogy az olvasók mekkora hányadának van flash-playere. Továbbá aki nemmel szavaz, attól szeretnék egy kis indoklást is kérni, hogy miért van ellene. Az eredmény engem nem fog kötni, de iránymutatásnak veszem majd, ígérem! :)

    link

    "És jönnek távol, ferde illatok."

    A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7456788

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    SkyCaptain · http://airport.blog.hu 2007.04.10. 16:18:47

    ne, mert
    a) lassu lehet a betoltodes,
    b) az en gepemet is lassitja,
    c) nincs minden gepen, es az esetlegesen felugralo telepitoablakok idegesitenek, az ures resz plane,
    d) mozgas elvonja a figyelmem, idegesit

    Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.10. 16:59:34

    Már elgondolkodtam rajta, ha mi lenne, ha mindenki (de legalábbis elég sokan) direkt olyan oldalakat csinálnának, amik ie alatt szétesnek, de firefoxszal működnek. Egy két elvetemült blogger esetén tuti semmi nem történne, max az ő látottságuk esne, de ha "nagyobb" oldalak is csatlakoznának, akkor már elgondolkodtató lenne. Először tuti nagy hőzöngés, tiltakozás, (zászlólengetés :) ), Billy is kiakadna, de aztán...
    a, az előbbi "történések" végül meghátrálásra késztetnék a gonosz webdesignereket, aztán maradna mionden a régi
    b, kettészakadna az internetes tábor, az egyik fele a szétesés miatt szabotálná ezeket az oldalakat
    c, microsoftnál összeszednék magukat, és kicsit rendbeszednék az ie-t
    d, több nem jut ezsembe :)
    Szerintetek?

    kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2007.04.10. 17:38:23

    Én is szívtam az ie miatt, mondjuk engem a külalak nem nagyon érdekel :) csak azt szerettem volna , ha a 3 nagy böngésző ugyanazt mutatja, aztán rájöttem, hogy egy ottfelejtett idézőjel miatt csúszott szét ie alatt az egész.

    Amúgy a statgépen most is nyitott a regisztráció, és az rendesen megmutatja a böngésző verziószámait.

    SkyCaptain · http://airport.blog.hu 2007.04.10. 17:48:08

    Surfin: lehet utalni az IE-t, de azert sokaig ceges reszrol nem volt jobb, rendszergazda szempontjabol (karbantartas). nem tudom, hogy a dolog most mennyire mas, de egy ilyen kampannyal max az otthoni juzerekre hathatnal, a tobbieket elvesztik az oldalak (ergo komoly nagy oldal nem lesz, aki ilyen huzasra vetemedne)

    Haematemesis 2007.04.10. 19:21:47

    lehet utalni az IE-t, de azert sokaig ceges reszrol nem volt jobb, rendszergazda szempontjabol (karbantartas)

    ezt hogyan kell értelmezni? Feltételezem sehogy.

    mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.04.10. 19:47:25

    A Firefox sem csodaszer, tele van az is CSS bugokkal rendesen, tény, az IE-hez képest a szabványosodás csúcsa.

    Érdemes ezt megnézni, persze szigorúan Explorerrel, a legédibb a legalsó játékszer:

    www.positioniseverything.net/explorer/percentages.html#link

    SkyCaptain · http://airport.blog.hu 2007.04.10. 19:54:21

    Haematemesis: azert megprobalhattad volna. kulcsszo: central policy management

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.04.10. 20:30:11

    Nos, azt én is elismerem hogy a FF nem hibátlan, ennek a postnak nem is az volt a célja hogy agitáljak, csupán azt írtam le hogy a különbség ég és föld. Viszont amíg legalább egy IE-s látogatóm is van, addig IE-n is működnie kell, és ez meglehetsősen nehéz probléma. De a problémák azért vannak hogy megoldjuk őket. :)
    Az IE rendbeszedésének kifejezetten örülnék, addig is szenvedek a többi böngészővel. :)

    A flash-t most kicsit félretettem, úgyhogy van még időtök.

    mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.04.10. 20:53:51

    Skycaptain,

    nos, beleolvastam a 4sysopsos „szakértői” cikkbe, teljesen konkrétan bullshit. Ami a kommentekből is kiderül. Microsoft Server környezetben amúgy az érvek harmada nagyjából jogos, de azok is csak nagyvállalati környezetben.

    Kedvencem a FireFox telepítésébe feccölt zséről szóló pont.

    De legalább megvan a következő post témám.

    piszkafa 2007.04.10. 21:00:16

    A magam részéről a jobbik rosszat a Tűzrókát használók körét erősítem. Az IE már többször okozott problémát, így hanyagoltam.
    Az alapvető problémám a nehézkes windows-zal van, de sajna a Linux-hoz kevesebb cuccot tudok használni.
    A design-nal meg az a gond, hogy sokan azt hiszik, ha teleb*sszák grafikával az oldalt, akkor az jó. Ja, a tizenéveseknek, akik nem tudnak olvasni.
    A flash jó dolog, ha kicsi és ötletes. Amúgy rengeteg hibát is okozhat.

    SkyCaptain · http://airport.blog.hu 2007.04.10. 22:54:21

    Proxy: nem a FF fikazasa volt a celom, csak azt probaltam kiemelni, hogy amennyire en tudom, nemely fogyatekossaga miatt ceges kornyezetben nincs sajnos alternativa => ezeket a latogatokat biztos elveszti egy nagyobb honlap, amennyiben igaz az allitas, hogy cegen belul IE-t hasznalnak az emberek.

    mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.04.11. 00:40:25

    SkyCaptain,

    biztos furcsa de mára trend, hogy FireFox az alap teszter, plusz az egyetlen igazi korlát néhány ActiveX.

    Jelenleg kábé 3 oldal van, ami számomra gondterhelt, ha FireFoxszal nézem, a tipikus MyCompany oldalak példul simán mennek vele, miközben a FireFoxra optimalizált oldalak (nagyon sok ilyen van) magas százaléka élvezhetetlen IE-vel.

    Maradjunk az amennyire te tudod kifejezésnél.

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.04.11. 07:48:54

    SkyCaptain: én nem is mondtam hogy fikázod, csupán körülhatároltam hogy _én_ miről írtam. :D Ezen felül mindenki azt mond amit szeretne - az érveidet pedig természetesen megértem. :)

    Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.11. 12:01:51

    És az nem gáz egy kicsit, ha az origo esik szét firefox alatt?
    www.origo.hu/noilapozo/5perc/20070411anap.html

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.04.11. 16:53:15

    Hogy szétesik? Azt hittem ez alapból ilyen! :D

    SkyCaptain · http://airport.blog.hu 2007.04.11. 17:01:23

    mavo: az ilyen trendeket hol merik? ez is olyan, mint a multkori webisztanos posztban a windows halalanal emlitett (mindenutt mac-et latok, ez a windows halala, juhuhuuu) jelenseg? komolyan kivancsi vagyok ra.

    Proxy: ok.

    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása