A blogoszférán belül furcsa lehet a zárt közösségekről beszélni, hiszen a blog éppenhogy a nyílt információáramlás egyik fő területe. Ugyanakkor léteznek olyan szolgáltatók, akik lehetővé teszi, hogy korlátozott blogokat hozhassunk létre. A hozzáférés lehet szimplán jelszavas, regisztrációhoz kötött és egyéb technikai úton korlátozott. Maga a kapcsolatépítési szint (például a hozzáférés, a funkciók használata) azonban több fokozatban szabályozható. Tekintsük át a leggyakoribb lehetőségeket, a legnagyobb szabadságútól kiindulva.

Van ugye az "alapeset", amikor a blog teljesen szabadon hozzáférhető, szabad a kommentelés mindenkinek.

A második a szabadon hozzáférhető, de bizonyos funkciók használatához jelszó vagy regisztráció szükséges. Ez azért lehet jó, mivel házon belüli példánál maradva, ha valaki úgy állítja be a kommenteket, hogy csak blog.hu-s felhasználók küldhetik el ezeket, akkor ez máris egy szűrő: a kellemetlenkedő kommentelőket könnyebben ki lehet keresni és semlegesíteni. Szép-szép, de mégis korlátozott. Megértem azon bloggereket akik így próbálják védeni magukat a trolloktól, mindazonáltal a regisztráció azokat is elriaszthatja, akik egyébként nem ártó szándékkal próbálnának bekapcsolódni a blogéletbe. (Mondjuk ha komoly mondanivalója van, akkor úgyis regisztrál.)

Nagyobb baj van, ha a szolgáltató maga szabja meg hogy ki kommentálhat és ki nem. A Spaces rendszerben ugyanis csak a Microsoft NET passport rendszer tagjai használhatják a komment funkciót, és a bloggernek nincs jogosultsága ezen változtatni. Érdemes megfigyelni a Microsoft blogstratégiáját: ahelyett hogy a külön szolgáltatónál író, egymás számára ismeretlen bloggerek közötti kapcsolatfelvételt tenné lehetővé, házon belül próbál erősíteni. (Véleményem szerint az opcionális, de az első blogtemplate-be minidg elhelyezett "Updated Spaces" doboz használhatatlan.) A mini blogoszféra érzetét tovább erősíti, hogy az engedélyrendszer (hozzáférés) beállításai szinte csak a kapcsolódó MSN szolgáltatás partnerlistájára korlátozódnak. A Spaces és az MSN azonban még jobban összefonódnak. A blogszolgáltatás pingrendszere ugyanis először mindig a partnerlistában található contactokat értesíti az új blogbejegyzés születéséről.
Az önmagában természetesen nem baj hogy a szolgáltatások ilyen mértékű fúziójával a felhasználó egy bizonyos környezetben (nemesül a Microsoft Live termékek és szolgáltatások között) nagyfokú mobilitással rendelkezik. A probléma inkább az exkluzivitásban rejlik: A mieinknek minden, a többieknek (majdnem) semmi.

Vanak végül a teljesen lekorlátozott blogok, amelyek különböző indokokból szeretnének rejtettek maradni a többi blog elől. Például a freeblog fogja bevezetni a jelszavas blogokat, részletek a Webisztánon.
Szóval akinek olyanja van, nyugodtan készíthet korlátozott blogot is, a lehetőség adott.

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr6433174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása