Midomi logoNo, azért kreativitásról nem érdemes beszélni egy "egyszerű" hangfelismerő algoritmus esetén, de azért mégiscsak többet nyújt mint az eddig megszokott keresőszolgáltatások. A Midomi ugyanis képes a felhasználó által eldúdolt dallamocska alapján kikeresni egy adatbázisában fellelhető zeneszámok közül a user által előadottat. Ez nem megint egy hülye karaoke szolgáltatás, hanem egy vérkomoly kereső. :)
Hiszen ki ne került volna olyan helyzetbe, hogy a rádióban hallott számra azonnal le kell csapnia. Mivel csupán a webrádiók képesek az éppen játszott szám címét és előadóját megjeleníteni (a digitális műsorszórás hazánkbeli elterjedése mellett, ami azonban még csak teszt-fázisban van.), ezért a rádiósok számára az egyetlen megoldás a számok előtt/után bemondani a címet, ami ugye általában elmarad. Voltak persze alternatív próbálkozások is - ha jól emlékszem a Sláger próbálkozott azzal, hogy egy sms-sel le lehetett kérni a szám információit, de erről már régen nem hallottam semmit. Aztán az internet elterjedésével az első komolyabb próbálkozás a Sony-Ericsson telefonokba épített hasonló hangfelismerő rendszer volt. A TrackID(tm - csak hogy ne problémázzanak :P) egy pár másodperces részletet fett fel, és ez alapján azonosította a számot. A sonyericsson.com szerint:
Vegyen fel pár másodpercet a zenéből, és a TrackID™ pillanatokon belül visszaküldi a szám címét, előadóját és az albumot a telefonjára.
Nos, ennél a Midomi rendszere annyiban felhasználóbarátságosabb (van ilyen szó?), hogy nem szükségeltetik hozzá ilyen telefon (egyenlőre aranyárban), hanem bárki által elérhető. Természetesen még béta állapotú (web2.0 rulez) és mondjuk szerintem azt a kötelezően 2.0-ás közösségépítés funkciót kihagyhatták volna belőle, dehát semmi nem lehet tökéletes.
Csak egy regisztráció szükséges, na meg egy mikrofon, amin az ember ugye beimputolja a zenét. Továbbá lehet szövegesen is szűkíteni a keresési feltételeket (pl. megvan az előadó, csak a szám címe kéne.) Szerintem csak poén feature viszont hogy meg lehet hallgatni a többi ember által elhümmögött dallamot is; bizonyára nagyon vicces, és bizonyára mindenki arra vágyik hogy a meghallgathassák mások, miközben neki csak a szám kéne. Elméletileg a motor nagy hatékonysággal keres, ezt nem tudom megerősíteni. :)
Egyszóval jó kis próbálkozás, bár a csomó integrált szolgáltatás (nincs kedvem felsorolni, tessék végigolvasni az Sg-nél ezt.) még könnyen leránthatja a bukott közösségi oldalak mellé, pedig a kereső része tényleg innovatív és ötletes. Persze talán a legkomolyabb kockázati tényező az adatbázisuk mérete és hatékonysága lesz, mivel a usability már elfogadható szintű.

Nem kapcsolódó hír, de ez is keresős: érdekes elolvasni hogy lehet(ett eddig) a Google találati oldalát befolyásolni, szerintem vicces. És kreatív. :) És ha már itt vagyunk, érdemes a Google reakcióit is megfigyelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7833680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

2007.02.05. 11:28

Címkék: google keresés hangfelismerés


2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása