Felületesség: Az újságírónak főbenjáró bűn; a bloggernél..izé..hát nem olyan nagy probléma. Vagyis inkább nem érdekel senkit. Pedig ha már valaki arra vetemedik, hogy komoly, értékkel bíró szöveges tartalmat hoz létre esetleg egyenesen publikál is, igazán illene betartani pár alapvető játékszabályt. Kérdés ugyanakkor, hogy hol vonjuk meg a határt? Az énblogoknál nyilván nem lehet újságírói precizitást elvárni (általában nincs is miért, hacsak nem tekintjük őket vélemény-publicisztikának, ami szerintem hülyeség), viszont egy hírblognál már lehetne. Minek tekintjük hát a blogokat? Elsődleges hírforrásnak? Alternatív hírforrásnak? Vagy csak szimplán reflektáló bejegyzések halmazának? Nehéz kérdés, és a válasz bizony eltűnik a blogoszféra hálózatában.

Először talán akkor tekintsük át milyen szerepet játszhat a blog a hírszolgáltatásban. A tagolás természetesen önkényes, de nagyjából fedi a valóságot.

  • Van tehát a reflektáló funkció. Lévén ez a legáltalánosabb, lehet hogy ezt kéne alapként vennünk a blogok meghatározásakor, nem?
  • Hiszen a postok nagy része vélemény. Esetleg hírelemzés, kritika. De a tiszta hír ritka. Az egyszerűen nem a blogoszféra stílusa. A bologter például "a vélemény számít" mottóval reklámozza magát. A blog, mint a közösségi tartalomalkotás alapja a vélemények kifejezésének ad teret. Az egyszerű blogoló, tapasztalatokon alapulva reflektál, elemez, kritizál. Nem feltétlenül újságírói színvonalon, de ezt teszi. Felmerül hát a kérdés: kötelezhető -e az egyszeri blogoló, hogy bejegyzéseit gondosan ellenőrzött információkra építse, miközben kiegyensúlyozott és objektív tájékoztatást nyújt olvasói felé? Elég egyértelműen nem, ugye? A sokat emlegetett "civil újságírás" a szabadsággal, a kötetlenségével együtt hullik atomjaira, miközben a blogbejegyzések többségét tartalmi és formai szempontból értékeljük.

  • Esetleg elsődleges hírforrás? Miért is ne? Első kézből származó információk, profi tényfeltáró postok...
  • Létezik, de ritka. Nagyon ritka. A blogoszférából (kiemelten a long tailből) eredeti, aktuális és hírértékkel bíró hírt kinyerni nem könnyű munka. Léteznek terészetesen nagy, népszerű blogok (opinion leader: tessék figyelni!! Vélemény és nem hír!), melyek esetleg közölhetnek első kézből kapott friss híreket; lehetnek hivatásos újságíróknak blogjaik, melyeken az információt közzéteszik, de it már a vonal kezd elhalványulni!!
    Az újságíró, ha blogol (és itt nem mondok ellent a múltkori postomnak), általában nem veti le a szakmában használt előírásokat, ami egyáltalán nem káros. Múltkor írtam hogy az újságíró és a blogger két külön dolog. De egy normakövető újságíró ideális esetben blogolás közben is valamennyire újságíró marad. (Elvégre ugyanazt csinálja: ír.) A különbség annyi, hogy nem szólható meg, ha esetleg a blogjában ezekről "megfeledkezik". (Más kérdés, hogy mégis megszólják, esetleg hatással van a karrierjére, miegymás.)
    Ha pedig a nagy és népszerű blogokat vesszük, abban az esetben, ha már a mainstream média is foglalkozik velük: ezek általában előbb-utóbb mediatizálódnak, tehát (jó esetben) felveszik az újságírói normákat, ha meg szeretnék tartani kiemelt státuszukat, hiszen ha egyszer bekerültek a "hivatkozott oldalak" körébe, akkor meglehetősen nagy nyomás nehezedik rájuk e téren.
    Ergo az elsődleges hírforrás szerepe, néhány kivételtől eltekintve, nem alkalmazható a blogoszférára.

  • Alternatív hírforrás. Legyen. Miközben az információ a mainstream média által elérhetetlen vagy mellőzött forrásokon keresztül csordogál, a blogoszféra új nézőpontból közelíti meg a híreket, tényeket.
  • Ez nem is hangzik rosszul. Hiszen ki nem emlékszik nagy blogos leleplezésekre, közösségi ellenoldalakra, demonstrációkra, és olyan hírekre, amiket a nagy cégek legszívesebben elhallgattak volna.
    Ebből már ráismerhetünk a blogoszféra jellemzőire: vélemény, ami híreken alapul. Alternatív hírek, melyek a mainstream médiába nem kerülnek bele. Kiterjedt érdeklődési kör, vélemények, pletykák. Közösség. (A közösség minidg magában hozdozza az alternatizálódás magját.)
    Mennyire média hát ez? Nagyon média? Alternatív média? Semilyen média?
    Fene tudja. :) Vannak olyan blogok, melyek igyekeznek megfelelni ily módon a normáknak, legalább részben. (abba is gondoljunk bele, hogy ezek nem önkényes szabályok, hanem szükségszerű és értelmes elvárások) Vannak olyan bloggerek, akik nem hallottak még ezekről a normákról (hiszen nem járhat mindenki újságíró-tamfolyamra), vagy tesznek rá hogy mi etikus és mi nem. Ezek a blogok is lehetnek ugyanúgy népszerűek a blogoszférában, hiszen láthatólag általánosan nem elsődleges szempont például a korrektség. Ha azonban egy blogger szeretne magasabb státuszt elérni közösségen belül, tapasztalataim szerint jobban jár ha néhány általánosabb és egyértelműen szükséges normához tartja magát. Például ha valamiről hírt ad, annak legalább minimális szinten utána jár. Hiszen ne mi égjünk már be, hogy hülyeségről tudósítottunk, aztán meg nem győzünk bocsánatot kérni. Mert ez a másik lehetőség.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr5930005

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.

    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása