Sorozatunk második darabja a Karaoke-nál már egy fokkal egzotikusabb. Az un. Táncszőnyegről lesz szó a következőkben, ami - szokás szerint japánból származik - és játéktermi gépként kezdte. (Ilyen van pl. a Westendben. Elvileg.) Ha valakinek esetleg a beépített medence és a szauna mellé otthonra beférne egy ilyen, itt vehet potom áron, laza 16 000 dollárért. Szóval van egy táncszőnyeg, ami perifériának sem utolsó, dehát mit lehet vele kezdeni? Táncolni mondjuk nem tanít meg, de fejlesztheti a ritmus és egyensúlyérzéket, meg ilyesmi. És társasági szórakozásnak sem utolsó. :)

Mi tehát a Táncszőnyeg lényege? Adott egy -a fennti ábrán láthatóhoz hasonlító - eszköz/periféria, amin minimálisan négy nyíl található. A nyilak alatt a szőnyegben nyomásérzékelő izék vannak, amelyek jelet küldenek a számítógép felé, ha rálépnek. Ez a technikai rész.
Közben a képernyőn fut a program, mely egy választott zeneszám ritmusára négy irányba mutató nyilakat jelentet meg alul, melyek lassan kúszva végül elérik a képernyő "tetejét", ahol a ritmusra villogó nyilak várják érkezésüket. A lényeg, hogy mihelyt a mozgó nyíl fedi a fenti villogót, annak villanását elkapva kell rálépni a szőnyeg adott részére. No, ez így leírva elég bonyolult tudom (vagy csak én voltam béna), ezért inkább berakom az egyik DDR trailert, azon látszanak a nyilak "akció közben" is.

Ebből is látható, hogy a tánc azért erős túlzás ebben az esetben; inkább ritmusos lépegetésről van szó. (Ezt a képet árnyalja, hogy egyeseknél a ritmusos lépegetés kimeríti a tánc fogalmát. :))
Először is szemrevételezzük hogy mi kell a fennt említett társasági szórakozás ilyen fajtájának levezényléséhez. Abban az esetben ha nem nyerte el a tetszésünket a játéktermi változat, kénytelenek leszünk PC-nk (esetleg konzolunk) segítségét igénybe venni. Mindezek előtt ugyanakkor be kell szereznünk a Szőnyeget! A Szőnyeg gyártótól és kialakítástól függetlenül lapos, és jobb esetben négyzet alakú. Gyártótól és kialakítástól függően pedig nyilak, gombok (esetleg bárányfelhők) és egyéb motívumok díszítik. Ilyen mindenkinek egyéni ízlése szerint beszerezhető, de egy dolog nagyon fontos: a tartósság!! Mivel maga a hardware intenzív igénybevételnek lesz kitéve (gyk: mindenki tapossa ezerrel), ezért nagyon fontos előbb érdeklődni, esetleg vásárlói kommentárokat olvasgatni, hogy a szőnyeg meddig bírja. Kompatibilitási problémákat okozhat, hogy van szőnyeg ami PS2 csatlakozón kötődik a géphez (ez azzal a kellemetlen következménnyel jár, hogy megeshet hogy ki kell húzni a billentyűzetet.), esetleg USB-n (ez a jobbik eset), vagy mellékelnek hozzá átalakítót, ami a nihil.
Fontos továbbá, hogyha szándékoltan társasági szórakozás céljából szerezzük be a kellékeket, akkor rögtön számoljunk két (2) szőnyeggel, mert a másikat versenyben lealázni az igazi élvezet. Magányos szoba-Travolták megelégedhetnek egy szőnyeggel is. (Figyelem: ha két szőnyeget akarunk üzembe helyezni, mindenképpen érdeklődjük meg vásárlás előtt, hogy tudnak -e egyszerre működni, mert egyes típusokkal problémák lehetnek!)
Kis kitekintésként örömmel közölhetem, hogy a szőnyeg már Magyarországra is eljutott mint tömegtermék, ami lefordítva azt jelenti hogy rengeteg helyen kapható olcsó pénzért. (Például MediaMarkt, de nem reklámozok, amíg nem fizetnek érte.) Úgyhogy a magyar Diszkókirályok előtt szabad az út.
A puhaáru (szoftver) kérdése sem sokkal bonyolultabb. A jobb szőnyegekhez automatikusan jár Táncoltató program a "legújabb és legmenőbb slágerekkel". (idézet) E téren egyértelműen a Dance Dance Revolution az etalon, igaz a legdrágább is egyben, dehát a minőségért, mint tudjuk, fizetni kell. Sokat.
Ha szeretnénk egy fokkal rugalmasabb és/vagy testreszabhatóbb programot, melybe mi is rakhatunk általunk eszkábált dalokat, és ráadásul ingyenes is (hívószó), akkor mindenképpen a Stepmania nevű open-source programra vessük szemünket, mely mindent tud amit a "Nagy Testvér", ráadásul le tudja játszani a DDR-hez készült számokat is. Ennek beüzemeléséről itt nem szólnék, remek GYIK/FAQ-k vannak az oldalon, tessék onnan informálódni.
Ha pedig a szőnyegek bedugva, a program feltelepítve és üzemkészre alakítva, kezdődhet a "határtalan szórakozás"! Mint már említettem elsősorban közösségi összejövetelek (italozós buli, karaoke után/közben) elengedhetetlen kelléke, bár azért minimális ritmus és egyensúlyérzék szükségeltetik hozzá, ennek hiányában az ökörködés maximalizálható. Természetesen egyedül is lehet játszani, jó sok játékmód áll rendelkezésre, de úgy mégsem az igazi. Gondoljunk csak bele hogy a játéktermek világából került át otthoni környezetbe, úgyhogy ezt meg is érthetjük. A végére egy jó tanács: úri és egyéb emberek táncszőnyeget nem taposnak cipővel, mert hamarabb bemondja az unalmast. Én szóltam!
Ha pedig valaki nagyon büszke begyakorolt számainak "lelépésére", esetleg úgy érzi kiállna a világ ellen, itt van egy kis viszonyítási pont. Hajrá. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr2830032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

2007.01.21. 21:01

Címkék: közösség játék japán szem hardware


2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

Hálózati mag

Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

Utolsó kommentek

  • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
  • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
  • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
  • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
  • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
  • Utolsó 20

Get FireFox

Get FireFox
süti beállítások módosítása