Mert ugye aranyszabály, hogy a felhasználó nem szeret irányítottan sokat kattingatni. Irányítottan, mert most nem számoljuk a szabályszerűen bekövetkező "eltévelygéseket". Nekünk jelenleg az számít hogy a felhasználó megtalálja, amit
  • ő keres
  • mi akarjuk hogy keressen

  • Ezért nekünk oldaltervezőknek mindig be kell vetnünk egy kis fifikát, hogy célunkat elérjük. Mivel az oldalszerkezettel egyértelműen a böngészést szeretnénk megkönnyíteni, ezért lehetőleg kerüljük az e céllal ellentétes kialakítású oldalakat.
    Most viszont koncentráljunk csak az eligazodást segítő linkekre, mindelőször is a menürendszerre. Mert milyen is a jó menü? Tagolt, egyértelmű, célratörő. A főbb érdeklődésre számot tartó aloldalakat jó nagy, villogó "ITT VAN" menüpontokkal ellátni, a tematikus almenüket helyesen elrendezni egymás mellett. Természetesen általános szabály nincs, hiszen az oldalak különböző fajtái más-más struktúrát igényelnek. Egy valamit azonban nem lehet elfelejteni, nemesül, hogy:
      A felhasználó lusta.
    Lusta, és ha nem találja meg az általa keresett dolgot akkor körülbelül 3-4 kattintás után feladja a keresést. Namármost egy rendesen szervezett menünek ezt nem szabad megengednie. Tehát úgy kell megszervezni az eligazítást, hogy az egy átlagos kutató szem látóterébe beleférjen, és figyelemfelkeltő legyen. Tehát ideálisak a háttértől eltérő menüszínek, a lehetőleg jól elhatárolt menüterület és maguknak a gomboknak (ha csak linkek vannak, az kevésbbé vonzza a szemet) az elhatárolódása.

    További fontos részlet, hogy a felhasználó nem szeret várni. Főleg nem egy újabb oldal betöltődésére, ahonnan esetleg mégtovább irányítják, de előtte a köztes oldallal is meg kell ismerkednie. Ezért vagyok az interaktív Flash/Java legördülő menük híve, amelyek ugyanazon az oldalon belül tudják megjeleníteni az egész menüstruktúrát. A módszer további előnye, hogy a kurzor gomb fölé húzása (továbbiakban: mouse.over) sokkal kevesebb energiát követel meg a felhasználótól, mint a gomb megnyomása. (plusz a bizonytalanság: megnyomjam? :)) Egyszóval a dinamikus menüsor ideális a rövid attention span-nel rendelkező felhasználók magiunkhoz édesgetéséhez; legalábbis van mivel játszaniuk. :)
    Persze vannak alternatív megoldások is, mint például az oldaltérkép; most viszont azt az esetet vettem figyelembe, amikor a user nem célirányosan az oldal tartalmáért érkezett meg hozzánk. Ha valaki tisztában van azzal, hogy az oldal tartalmazza a várt információt, akkor a menürendszer mellett az oldaltérkép is segítségére lehet.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr3437748

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    user 2007.02.21. 11:38:22

    Flash menü...nos igen, ez nagy dilemma, én magam nem igazán értek vele egyet. Mi történik akkor, ha mondjuk egy cég internetes biztonsági rendszere nem engedi a flash-t? A usernek nincs telepítve a plug-in, és bár mondjuk (jó esetben) fel van tűntetve az oldalon, hogy melyik plug-in kell, és azt hol tudja letölteni, de nincs hozzá jogosultsága, hogy telepítse azt? Akkor buktuk az egészet?

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.21. 19:06:56

    Igen, ezen a flash problémán én is sokat tököltem, ha nem leszek túl lusta majd írok is róla valamikor. Ilyen esetekre csinálnak ugye flases meg anélküli oldalverziókat, ami szerintem eléggé béna megoldás, de legalább megoldás. A Java-hoz mit szólsz? :)

    user 2007.02.22. 09:20:01

    A Java, amennyiben nem a javascriptről beszélünk ugye, akkor mint szerver oldali megoldás elvileg működhet. Azt hiszem xml-lel szokták megoldani, és ilyenkor a script alakítja a menüt. Ha php-vel csinálják, azzal asszem nem szokott probléma lenni, Java-hoz viszont szintén plug-in kell. De az ilyen szintű programozáshoz már nem értek, szóval csak tippelek.

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.02.22. 21:46:47

    Az egyáltalán nem baj, így is többet értesz hozzá mint én. :) Én csak a lehetőséget vetem fel, az már valaki másra vár hogy meg is valósítsa.

    2007.02.18. 20:31

    Címkék: usability design navigáció


    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása