Merthogy igenis létezik többféle énblog is, csak lusták vagyunk velük foglalkozni, hiszen az mindennek a "legalja", legalábbis az általános vélekedés szerint. (Aki ezzel nem ért egyet az valószínűleg maga is "énblogol".) Természetesen szakszerűen közelítve a témához remek kis szociológiai és pszichológiai témákat lehetne szerezni a szakdolgozathoz, de nekem az még egyrész odébb van, másrészt nem óhajtok különösképpen foglalkozni a fennti témakörökkel. :) Ennyit rólam, nézzük az énblogokat!

Ugyanis énblogból legalább kétfajta van. (A Wikipedia szerint több, de azt mi most nem szeressük.) A saját felosztásom szerinti gondolatblog A.K.A. "elmélkedő" (akármilyen hülyén is hangzik) és az életblog A.K.A. "személyes". A gondolat- és életblog kifejezés saját találmány, viszont mostantól ezeket fogom használni, úgyhogy tessék hozzászokni. Na de miről is van itt szó? A továbbiakban kiderül.

Életblog


Az életblog valóban a legegyszerűbb típusú (én)blog, teljesen offline-napló-szerű, éppen ezért a legnépszerűbb. A Wikipedia személyes blogokról szóló bejegyzése tiszta szemét, úgyhogy inkább én definiálom: olyan webnapló, amelyben a tulajdonosa saját életének eseményeit rögzíti. Ide tartozik tehát az "Ma elmentem Icával cuki rucit vásárolni" típusú bejegyzések, és az esetek 90%-ában a hozzá tartozó blog is. Ezek a blogok jutnak először eszünkbe amikor az énblog kifejezést halljuk, és pont ezen blogtípus tartozik a "mindenképpen megvetni" nevű geek/sznob kategóriába.

Az életblogot a legegyszerűbb írni, hiszen lényegében naplót bárki tud alkotni - a színvonal természetesen más kérdés. Míg léteznek magas színvonalú életblogok (Ez általában akkor következik be ha a blogger élete kicsivel izgalmasabb az átlagnál), sajnos a nagy többség tényleg nem üti meg az amúgy nem túl magas minőségi mércét.
Az életblogok általában nem elit tagjai a blogoszférának, közösségalkotó értékük csekély; olvasóközönségük csupán a blogger ismerősi köréből kerül ki, a néhány népszerű kivétel pedig az életblogok csupán néhány százalékát teszik ki. Természetesen az életblogok léte is fontos tényezője a szociális webnek, hiszen a bloggerek minőségtől függetlenül tartalmat hoznak létre, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Gondolatblog


Sokkal komolyabb, "felnőttebb" kategória ugyanakkor a gondolatblog. Hálistennek itt a Wikipedia nem hagy cserben:
Amíg egy személyes (élet-) weblog elsősorban a mindennapi élettel és eseményekkel kapcsolatos, és sok tematikus weblog a technikai tartalomra koncentrál, addig az elmélkedő(gondolat-) kategóriába tartozó blogok egy egyén (vagy egy kis csapat) bármely felvetődő témáról szóló gondolatait tartalmazzák. Ezek általában kevésbé véletlenszerű és többnyire filozófikus témákat jelentenek. Forrás: Wikipedia

Ez egy egész jó kis definíció; a gondolatblog lényegében egy elvontabb kategória, függetlenebb a blogger hétköznapi életétől. Ennek eredményeképpen olyanok számára is élvezetes lehet, akik nem ismerik személyesen a bloggert, nincsenek olyan mértékben "beavatva" az életébe mint az életblog esetén. Egy jó gondolatbloggal az ember már könnyen lehet népszerű, míg az életblogoknál ez erősen kérdéses eset.

Szintén fontos hogy lényegében a gondolatblogok közül kerül ki az az "elit" az opinion leaderek csoportja, akik aktívan formálják a blogoszférát. A gondolatblog ugyanakkor még mindig csupán "énblog" hiszen szorosabban kötődik gazdája jelleméhez, személyiségéhez mint mondjuk egy tematikus blog. Azonban ebből a szétválasztásból már láthatjuk hogy mindaz a blogmassza amit az énblog taggel aggatunk fel, nagyon eltérő paritású oldalakat foglalhat össze.

Természetesen nem ritka hogy az életblog és a gondolatblog egymásba fonódik: életblogon filozófiáló bejegyzések és a gondolatblogon a blogger életére való utalások, leírások; gyakran szét sem tudjuk választani első ránézésre a két kategóriát. Mégis, egy blog gondos vizsgálata során egyértelműen besorolhatjuk egyik vagy másik kategóriába. Utána nyugodtan mondhatjuk rá hogy ez a blog gondolatblogabb (jobban gondolatblog :)) mint a másik, végülis nem sokat számít. Kétlem hogy akadna bárki aki habzó szájjal követelné hogy blogját ne mondjuk életblogként tartsuk számon. Ugyanakkor ha meg akarjuk vizsgálni egy adott blog népszerűségét, ez egy hasznos szempont lehet, ami mentén el lehet indulni. Vagy ahova ki lehet lyukadni. Ahogy tetszik-

Kapcsolódó anyagok:
  • Hiánycikk
  • A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr1541035

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Pairg · http://pairg.atw.hu 2007.03.16. 23:23:17

    Gondolatblogok, mint a blogszféra irányadói, fontos személyei: Tóth W.A., Bakura

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.17. 16:33:46

    Pontosan, de természetesen nem minden gondolatblog irányadó. Egyébként Bakura még blogol?

    2007.03.16. 22:17

    Címkék: blog blogger közösség opinion leader


    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása