Úgy tűnik egyenlőre tényleg kizárólag én vagyok a Jazzy online lefedettsége, úgyhogy egyenlőre kénytelenek lesztek az én véleményemet hallgatni. :) Ami ugyebár, jó kritikushoz méltóan, nem mindig hízelgő. Márpedig én most nem vagyok kibékülve az adóval.
Tudom én hogy nem vagyok illetékes, sőt! Viszont ha valaki engem kérdezne, én bizony azt mondanám hogy a Jazzy körül kialakított design (és itt nem kizárólag a vizuális részére gondolok), hát hogy is mondjam: borzalmas.
jazzy plakát
Kezdjük a plakátjával, amit látva én először dobtam egy hátast. Utána kedvem támadt volna elbeszélgetni azzal, aki ezt tervezte: mi volt vele a szándéka? Nem akarom szegényt bántani, de úgy komolyan. Ez lesz a Jazzy rádió imidzse? A fekete+piros+fehér-mint-kiemelőszín kombináció önmagában nem rossz, máshol tényleg jól is mutat, de itt teljesen elüt a mondanivalótól. Főleg ha összehasonlítjuk a szlogennel hogy "nyugalmat sugároz" (vagy valami ilyesmi) azzal kifejezetten szöges ellentétben áll. A minimalista elrendezés meg nem feltétlenül passzol a nyugis jazz-rádió stílusához. Inkább hasonlít egy választási MSZP-plakáthoz, mint egy új, friss rádió promóciójához. (A pirosat továbbá nem tudom a Valentin naphoz sem kapcsolni, az egész elrendezés miatt)
És akkor még nem is beszéltem magáról a szövegről. Most volna kedves a hátsó kijáraton kisunnyogni az, akinek nem az ugrik be a felírásról hogy "sznobrádió". Azért ezt nagy betűkkel leírni óriásplakátra - kicsit ciki. Most bizonyára az intelligens emberek megörülnek majd hogy a többi intelligens ember a Jazzy-t hallgatja, és majd ők is jól azt fogják? Csak mert a többiek igen? Vagy csak szimplán egotrip: Ha Jazzy-t hallgatok, nő az IQ-m? Hm?

Aztán ott vannak soundbite-ok. Tipikusan az az eset, amikor a designer nem tudja eldönteni hogy most lopjon -e a kereskedelmi médiától, vagy sem. A végén persze az, hogy ő is csinál egy olyat; de érdekes módon marhára disszonáns lesz az egész. Ez nem tűnt még fel valakinek?
Szegény kis szlogenek egyszerűen annyira bénák, hogy már-már fájdalom hallgatni. Kezdve a szlogent felmondó nővel (nem tudom, ő az Albert Gyögyi?), aki egész egyszerűen borzalmasan erőltetett. Most vegyük lazára a figurát, mondjuk az hogy itt van a nyugalom elásva, de legyen benne egy kis anyáskodó hanglejtés, no meg érzékiség is. Így, minden egyben. Igen, más adókon is vannak hasonló szlogenek, de ott egyrészt illeszkedik a műsorstruktúrába, másrészt meg legalább valami dinamizmus van bennük; nem úgy mint itt. talán jó lenne eldönteni a következőket:
  • Mit akarunk mondani?
  • kinek?
  • és hogyan?
  • Aztán ha ezzel tisztában vagyunk, akkor kezdünk el szlogeneket gyártani, és nem akarunk mindenkinek megfelelni. Főleg hogy elvileg már van egy célcsoportunk, amit meg kéne szólítani. No, aztán foglalkozzunk kicsit magával a szöveggel. no, ezek aztán tényleg passzolnak (színvonalban) a plakáton feltüntetetthez.
    Kedves Suri Imre! Volt amikor röhögtem, volt amikor egyszerűen csak a fejemet fogtam hogy ekkora hülyeséget!! Lehet velem egyet nem érteni, azt viszont konkrétan ki tudom jelenteni, hogy a tényleg kellemes zenefolyamot esetenként megszakító szpotok állítom jobban zavartak, mint más, kereskedelmi adóknál. És én nem vagyok egy kényes fajta!
    Tudom én hogy szükségesek ezek a bejátszások, hiszen a hallgatónak tudnia kell melyik adón van éppen. De meg lehetne ezt oldali nagyságrendekkel harmonikusabban is!! Egy konkét javaslat: azt a hosszú reklámspotot, ami három (négy?) kis szöveges szpotból és közte beszúrt zenerészekből áll, azt úgy alleszusammen ki kéne hagyni. Baromira zavaró ugyanis.

    Persze most akkor lehet azt mondani hogy milyen durva vagyok, meg részrehajló meg ilyenek. Ehhez szeretnék hozzátenni pár dolgot. Először is, én vagyok az első blogger aki a rádióról ír. Az előző két postomat el lehet olvasni, azokból most nem fogok idézni.
    Másrészt szeretnék egy igényes jazz-rádiót Budapesten, ehhez pedig javaslatokat írtam most le. Amikkel az adót jobbá lehet tenni. Mert én ezt szeretném; ha csak jobb lenne.

    Összefoglalva: Az egész design baromira kigondolatlan, a legjobb lenne az egészet visszahívni és valami kreatívabbat alkotni. Erre nyilván kicsi az esély, nem is gondoltam megvalósíthatónak. Viszont menet közben is lehet változtatni. Akár az egész vázat le lehet cserélni. Igaz kicsit bonyolultabb, de szerintem megérné.
    Én továbbra is hallgatni fogom a Jazzy-t, minden gyermekbetegsége ellenére. Ha van is rá egy kicsi esély hogy illetékesek elolvassák ezt a postot, már nem írtam hiába.

    Kapcsolódó anyagok:
  • Közkívánatra
  • Új hullám
  • A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr3641356

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Dr. Stein (törölt) 2007.03.01. 17:45:59

    ...és a hálózatkereső olvasói is.

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.03. 18:18:03

    :) Köszi; bár ez inkább titeket minősít. Jó dolog intelligens embereknek írni. ^_^

    noname 2007.03.06. 22:08:35

    bármennyire is fura, de nem te vagy a jazzy rádió célcsoportja, hanem vásárlóerő szerint a társadalom felső 20%-ába tartozó, magasan kvalifikált, fontosabb üzleti döntéseket hozó emberek (vállalatvezetők).

    nekik pedig tökéletesen eltalált ez a kampány, és hidd el, hogy pontosan tudják ennek a megrendelői, hogy mit akarnak mondani és kinek :)

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.07. 09:19:53

    Akkor most érezzem magam mellőzve? :P

    Rendben, bevallom nem értek a társadalom felső 20%-ába tartozó, magasan kvalifikált, fontosabb üzleti döntéseket hozó emberek lelkivilágához, nem vagyok piackutató vagy reklámmenedzser. Azt a véleményemet viszont változatlanul fenntartom hogy a kampány egyes elemei bizony komolyan átgondolásra szorulnak; indoklás fentebb.

    Abból pedig egy lépést sem engedek hogy számomra a szpotok rendkívül irritálóak (bár ma hallottam egy aránylag normálisabbat). Lehet hogy nem én vagyok a célcsoport, de úgy vélem bírok olyan mértékű szépérzékkel és igényességgel mint a fent említett úriemberek és hölgyek. Ebből következtettem arra hogy ez talán mégsem fog működni.

    Persze ha bárkire illik a fenti leírás és Jazzy-t hallgat, örömmel hallgatom meg az állspontját. :)

    (A duplum kommentet töröltem, remélem nem baj.)

    tomek · http://www.google.com 2007.03.28. 15:47:10

    kérdezem én,a vásárlóerő szerint a társadalom felső 20%-ába tartozó, magasan kvalifikált, fontosabb üzleti döntéseket hozó emberek (vállalatvezetők) mindegyike ezt a zenét szereti-e?
    vajon van e 2millió magasan kvalifikált, rendkívűl fontos döntéshozó az országban?
    szerintem max 20ezer ilyen lehet...
    ezeknek szól a rádió???
    ha megél ebből akkor hajrá!!

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.28. 21:28:44

    Nyilván nem, de valamiért csak megérte nekik ezt a jól körülhatárolható csoportot választani. Még azt sem mondhatom hogy hirdetési szempontból kedvezőek, hiszen közszolgálati adóként eleve kevesebb reklámot sugároznak. Véleményem szerint ha ezt a célcsoportot fixen tartani akarják, akkor kicsit túl exkluzív lesz az adó. :)

    2007.02.28. 21:49

    Címkék: média design rádió jazz


    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása