visszaFura usability probléma ütötte fel nálam a fejét, nevezetesen a flash content és a böngészők kapcsolata és kapcsolatlanága. User ugyanis a minap arra hívta fel a figyelmemet, hogy a felhasználók a weboldalak navigálásánál még mindig a böngészők vissza gombját használják (tegyük hozzá: akik ismerik egyáltalán), azonban ami egy sima HTML-nél még evidens, az AJAX-os vagy flash-alapú sitenál már messze nem működik olyan hatékonysággal. De leginkább sehogy.

Felhasználói szocializáció kérdése, de még mindig sokan nincsenek tisztában több olyan böngésző-függő lehetőséggel mint az előzmények menü vagy a vissza-gomb. Most ezen egy kicsit túllendülve foglalkozzunk inkább azokkal a userekkel, akik aktívan használják a vissza gombot, ugyanakkor nincsenek tisztában a hiperhivatkozások rendszerével és nem tudják megállapítani ha egy oldalon AJAX vagy flash dolgozik. Így nyilvánvalóan az utóbbi esetben a vissza gombot megnyomva egy olyan állapotra ugranak vissza, amely nem az előző tartalmi struktúrát tartalmazza, hanem a flash/AJAX alkalmazásának első állomását. Ilyenkor van a nagy csodálkozás hogy miért ide kerültem, amikor én nem is...

Ezen technikailag jelen ismereteim szerint lehetetlen segíteni; a böngészők kezelőfelületében nem tudjuk megoldani a beágyazott struktúrák kezelését. Ezért olyan trükkökhöz kell folyamodnunk, amelyek segítségével szinte "megtévesztjük" a felhasználót, megakadályozzuk hogy a böngésző vissza gombjához merjen nyúlni. Mindezt természetesen nem erőszakkal tesszük, hanem ravasz tatktikával, ami során a felhasználó nem is érzi szükségét hogy a kurzorral kinyúljon a tartalmi térből. (Tehát a böngésző webes részéből) Figyelmét, akár periférikusan is a webes felület navigációs eszközeire irányítjuk. (De ugye a navigáció nem dominálja a tartalmat, ezt nem felejti el senki! Ugye?)

Szóval egyrész amúgy is könyebb helyzetben vagyunk, mert így közelebb kerül a kurzorhoz a navigáció, mintha el kéne érte mászni a nav-barba, meg nem is vagyunk rászorítva a custom kinézetű gombokra, olyan figyelmfelkeltőeket csinálhatunk hogy képrázik tőle a user szeme. Ami után irtó gyorsan fog elhúzni az oldalról, tehát értelemszerűen ilyet nem teszünk szegény magunkkal. (És munkabérünkkel.)
Szóval elsődleges cél hogy a navigációs felületet a böngésző-mezőn belül tartsuk. Egy jól kialakított flash menüsor, ahol a felhasználó könnyedén követni tudja hogy jutott el az adott "aloldalig" máris nagy segítség, ugyanis akkor nem fog belekattingatni a vakvilágba mert nem tudja honnan jött. Mindig tegyük egyértelművé hogy jutott el a felhasználó addig a pontig ahol éppen áll!

Ha a fönnti lépést jól meg tudjuk valósítani, akkor a vissza gombbal lényegében nem lehet afférunk. Amennyiben a fennti célt nem tudjuk elérni, akkor is szórjuk meg linkekkel bőven az aloldalt, hogy lehetőleg azokon keresztül közlekedjen az alany. Emellett ha már mindenképpen úgy érezzük hogy ebből vissza gomb lesz, akkor csináljunk mi egy bazi nagyot, ami lehetőleg figyelemfelkeltőbb mint a másik. Mert ugye mi nagyjából tudjuk kezelni hogy egy Vissza feliratú flash gomb mit műveljen, de művészetünk ekkor már csupán erre korlátozódik. Szóval ha minden kötél szakad alkalmazzunk saját navigációs gombokat amik eléggé figyelem-vonzóak ahhoz hogy a felhasználó azokat preferálja.

Alternatív megoldás még,hogy szegény látogatót a főoldalon 20-as sötétvörös fonttal értesítjük arról hogy az oldalon flash fut, és a böngészőjük vissza gombját nyugodtan hanyagolhatja, mert nem fog vele semmire sem menni. Ez a kevésbbé elegáns megoldás; nem biztos hogy népszerűek leszünk vele.

Kapcsolódó anyagok:
  • Kattingassunk szorgosan!
  • A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr10043267

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2007.03.06. 05:58:16

    az anchor (#) maximálisan kielégítő megoldás ilyen esetekben.

    user 2007.03.07. 09:49:33

    Látom tényleg elgondolkodtál a dolgon :). Amit még hozzátennék, hogy jó esetben 100%-ban flash oldalak főleg a fiatalabb generációnak készülnek, akik talán észlelik a különbségeket. Egyébként pedig az, hogy nem mindig egyértelmű a navigáció az oldalakon csak a probléma egyik fele. A másik az, hogy a Vissza gomb használata sokkal inkább reflex-szerű, mint tudatos.

    fotofabrik · http://fotofabrik.blog.hu 2007.03.07. 19:20:55

    öö a spanyolviaszt nem én találtam fel, így gondolkodnom sem kellett rajta. valahol találtam még régen, amikor hasonló problémára kerestem megoldást.

    a fiatalabb generációkat és a reflex-szerű kérdést nem értem :)

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.07. 19:50:25

    Szerintem az elgondolkodás most nekem szólt, de semmi gáz. :) Megosztom veled azt a kicsit is amim van. ;)

    Először is: sajnos nem vagyok prog-matos és/vagy webdesigner, úgyhogy sajnos lövésem sincs konkrétan hogyan lehet a flash-be az anchort beletenni (HTML-nél már csináltam), úgyhogy úgy vettem hogy a válaszoddal a kérdés meg van oldva, köszi fotofabrik. :)

    A fiatalabb generációs kérdés jogos - azért írtam az elején a felhasználói szocializáció kérdését, de nem fejtettem ki bővebben; pont azért, mert azokra akartam koncentrálni akik számára ez még nem mindennapos. A fiatalabbak internethasználata megint egy másik post lesz. (Te egész hétre ellátsz témával, tudod -e User. :))

    A reflexet értem, arra kell viszont a figyelemfelkelő inbuilt-navigáció, hogy ezt jól kicselezzük. :)

    user 2007.03.08. 16:29:39

    Nos örülök, hogy segítek a témaválasztásban :)

    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása