poll-rNo, Asszem után szabadon egy szolgáltatás ami web2 ugyan, de jó. :) Szavazógép a szentem, némi közösségi funkciókkal megtámogatva. Bővebb leírásért menjetek el hozzá, ez a post most nem oldalajánló. :) Annyit azért mondhatok hogy nekem nagyon tetszik, szép dizájnos (web2-style) felület meg kézreálló beállítási lehetőségek. Én ugyan ezt az össznépi szavazgatást nem nagyon értem hogy minek, de ha ettől lesz web2 hát legyen, engem nem zavar. :) Én a szavazógépeket általában blogon belül használom, következésképpen a tökéletesen bennfentes kérdésekre semmi szükségem hogy más is szavazzon. Aztán persze kiderült hogy ha Privátra állítom a szavazást és exportálom a blogba akkor elérem a kívánt eredményt, úgyhogy egy szavam sem lehet. :) Használjátok egészséggel!
Már csak egy probléma akadhat: Régen szinte szavazásmániás voltam, mostanra körülbelül normalizálódott a helyzet. Viszont ha most nagyon belelendülnék, fogjatok le! :)

Node. Eredetileg ez a bejegyzés nem is erről akar(t) szólni, hanem egy kicsit magasabb kameraállást alkalmazva a szavazások hasznáról és milyenségéről. Ezt viszont már csak a bővebben >> után tudjátok elolvasni. :)

Szóval a szavazások. Feedback, ugyebár. Minden oldal (blog) életében rendkívül fontos hogy a látogatói mit gondolnak róla. Néha egyenesen életbevágó. :) Míg szavazást sok féle képpen lehet csinálni, ezeknek a hatékonysága erősen eltér egymástól.
Mert van a:
  • Köremail
  • Kommentbe-mondás
  • Szavazógép
  • Ezek közül a köremail csak ismerősi társaságon belül (előfeltétel: emailcím ismerete), a komment szavazati célú felhasználása uncsi, a szavazás pedig. Hát, az a legizgalmasabb, nem? :)
    Nomármost szeretnék a nagyközönséggel megismertetni egy személyes példát. Ami ebben a helyzetben tökéletes állatorvosi ló, minden részlete fontos.

    A szavazás tárgya egy névválasztási probléma, közösbloghoz. A szavazás teljesen demokratikus módon zajlik, három fordulóban. A szavazás sikere közös érdek. Fordulónként más-más módszerrel dolgozunk.

    Az első forduló a név kiválasztása volt. Itt a szavazásra jogosultaknak kreatívan kellett hozzájárulniuk a szavazáshoz azáltal hogy lehetséges neveket küldtek el nekem, e-mailben. Bár mindenkinek lettek volna ötletei, az első fordulóhoz megszabott határidő végéig csupán 5 ember adott le jelölést a 12-ből. Ez csupán 40%-os hatékonyság. A kreatív tevékenység és az e-mail küldés kombinációja egyértelműen nem volt vonzó az emberek számára.

    A második fordulóban a feladat a beérkezett nevek osztályzása volt 1-től 10-ig terjedő skálán. Az eredményeket szintén e-mailben kértem. Az osztályzás ugyebár nem túlságosan kreatív tevékenység, kevesebb belefektetett energiát igényel, így jobb eredményeket is vártam
    A határidő lezárultáig 7 válasze-mail érkezett be. 58%-os hatékonyság. Látható hogy önmagában a szavazási metódus könyebbnek bizonyult, ugyanakkor az e-mail küldés még mindig túl terhes volt a többi 5 embernek.

    A harmadik fordulóban a négy legmagasabb pontszámú névből kellett kiválasztani egyet. Ez a forduló már szavazógép igénybevételével történt. Maga a procedúra tehát csak annyit követelt meg a felhasználóktól hogy elmenjenek a szavazás oldalára és a négyből egy lehetőségre leadják a voksukat. A feladat minimális technikai előkészítést és kreativitást igényelt.
    A határidő lejártáig az emberek 91%-a szavazott. Ez volt egyértelműen a legnagyobb hatékonyságú szavazási mód.

    Mit tudunk hát megállapítani az eredményekből? A felhasználók baromi lusták, és amíg nem elemi érdekük hogy valami megtörténjen, addig csak nagy erőfeszítésekkel lehet őket rávenni bármire. Ha azt nézzük hogy egyértelműen az utolsó megoldás járt a legkisebb "erőfejtéssel", nyugodtan megállapíthatjuk hogy az egyszerűen kezelhető szavazógépek nagyon fontos elemei a blogokon is alapvető visszacsatolásnak. Tehát el kell érni hogy olyan könnyen használható eszközöket adjunk a felhasználó kezébe, amivel még nem lépjük át azt a határt ami fölött egyáltalán erőfeszítéseket hajlandó tenni. Magyarul akkor járunk MI a legjobban, ha a felhasználó orra elé toljuk azokat. Ez lehet hogy kicsit nevetségesen hangzik, pedig igaz. Ilyen téren pedig kifejezetten áldás például a Poll-R-nek az a tulajdonsága hogy bele lehet ágyazni a blogba, hiszen így megintcsak megspórolunk egy lépést.
    No, ebben a postba most juszt sem teszek szavazást, viszont a többiben valószínűleg elszórok majd egyet-kettőt. Ugyanis nekem is fontos mit gondolnak az olvasóim (akik köztudomásúlag intelligensek :)) egynéhány témáról. Stay tuned!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://halozatkereso.blog.hu/api/trackback/id/tr7242031

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Asszem 2007.03.06. 10:31:55

    Hogyhogy nem teszel szavazást ebbe a posztba, hát hol marad a demokrácia? Mongyonle! :)

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.06. 19:59:08

    Kívánságod narancs! :) De aztán szavazzatok ám!!

    Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.03.11. 13:09:42

    Szavazás eredményét megtekintettem és egy túróst nektek. :P

    2007.03.04. 13:00

    Címkék: blog közösség kommentek feedback user


    2008/01/06 - Nos, a Hálózat-kereső jelenleg hibernálódott, akut időhiányomból kifolyólag. Majd ha már úgy érzem hogy tudok rá elég figyelmet áldozni, kinyitok újra. - Proxy

    Hálózati mag

    Felhasználócentrikus internetblog és médiakritika - Proxy - vagyis én - újabb kísérlete arra hogy véleménye meghallgatásra kerüljön. Júzerbarát oldalak, gadgetek és szolgáltatások kritikája és ajánlója, internetelmélet és multiplayer játékok, social networking és web2.0; meg még ami éppen eszembe jut.

    Utolsó kommentek

    • KANGYÍK: fizetős ezazoldal? (2008.11.30. 21:47) Összevont rendszerek
    • Kornel: Nem tudok a geprol zenet berakni a programba.Jo lenne ha segitenel. (2007.12.13. 00:22) Megvagy!
    • Norbi: Hello. Engem az érdekele,hogy ezek a progik automatán kiértékelik ki énekelt a legjobban,vagy azt... (2007.09.16. 12:09) Karaoke otthon
    • Zabkezelő: Ezen teljesen természetes, ők is pontosan tudják, hogy igénytelen a kinézete, sőt. Ezzel pont arr... (2007.07.24. 22:48) Dobozolás
    • Proxy: Semmi probléma, a bejegyzésnek semmi köze nincs a bloghoz, úgyhogy csak nyugodtan. :) Köszönöm a m... (2007.06.29. 21:15) Filler
    • Utolsó 20

    Get FireFox

    Get FireFox
    süti beállítások módosítása